NPF-diagnoser och sommarlovet: Handfasta tips för att navigera utmaningarna

NPF-diagnoser och sommarlovet: Handfasta tips för att navigera utmaningarna

Sommaren kan vara en utmanande tid för NPF-familjer, då de vanliga rutinerna ofta försvinner eller förändras. Benedicte Good, verksamhetschef och legitimerad psykolog vid Bonliva Care, har medverkat i podden Vårddjungeln som produceras av vården.se. I podden pratar Benedicte tillsammans med programledaren Staffan Gustavsson om hur NPF-diagnoser kan föra med sig olika typer av utmaningar under sommarlovet – och ger dig som lyssnare handfasta tips!

Det är viktigt att planera sommaren utifrån alla familjemedlemmars behov och att förstå att hela familjen kanske inte alltid behöver göra alla saker tillsammans. Att anpassa sig och planera sommarschemat tillsammans kan bidra till att alla i familjen känner att man får vara med att bestämma, vilket leder till ökat engagemang och minskat tjat.

Handfasta tips till vårdnadshavarna:

  • Ta hjälp av varandra: Använd ett "time out"-tecken när du behöver ta en paus och gå sedan undan och gör något annat en stund. Här är det viktigt att du som partner respekterar och accepterar tecknet när det väl uppvisas.
  • Börja planera tidigt: Ha ett schema med strukturerade aktiviteter, tid för återhämtning och vilodagar, anpassat efter barnens behov.
  • Våga be om hjälp: Om du är ensam vårdnadshavare, våga be om hjälp från din omgivning. Vänner och familj hjälper ofta gärna till om de känner att de får.
  • Försök att hitta en balans: Skapa rutiner som möjliggör fysisk aktivitet, socialt umgänge och återhämtning i lagom mängder och anpassat efter barnets behov. Var inte rädd att tillåta skärmtid eftersom det möjliggör återhämtning men försök att avgränsa användandet till vissa tider eller situationer.

För mer kunskap om NPF lyssna på poddavsnittet: “Utmanande sommarlov för NPF-familjer" – av vården.se

För fler tips inför sommarlovet läs: Tips inför sommarlovet för föräldrar till barn med NPF" – av Fredrik Oja-Mikulska, leg. psykolog på Bonliva Care

Vill du boka ett bedömningssamtal för ditt barn/ungdom eller dig själv?

Ladda ner och gör en egenanmälan för barn

Ladda ner och gör en egenanmälan för vuxen

Bonliva Care erbjuder neuropsykiatriska utredningar för barn, ungdomar och vuxna. Våra mottagningar har korta köer och vi tar emot patienter från hela Sverige – antingen via privat finansierad utredning eller genom remiss från hemregionen.

Sarah Camejo är PLA-psykolog (psykolog med psykologiskt ledningsansvar). Hon arbetar främst med att säkerställa kvalitén och med att utveckla den kliniska verksamheten på Bonliva Care.