3 tips inför sommarlovet till dig som är förälder

3 tips inför sommarlovet till dig som är förälder

För många föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är sommarlovet en stressperiod eftersom rutinerna försvinner. Bonliva Cares legitimerade psykolog Fredrik ger tre tips till föräldrar som behöver extra stöd inför sommarlovet.

Det jag tänker kan vara viktigt inför sommaren är att det i första hand är så att var barn behöver sina unika anpassningar utifrån sina behov. Men det finns ändå vissa saker som är gemensamt. Här kommer mina tre tips till dig som förälder till barn med NP-diagnos.

1. Fortsätt planera

Barn med neuropsykiatrisk funktionsvariation har ofta ett stort behov av förutsägbarhet och rutiner. Gör en veckoplanering i text eller i bilder där ni planerar utifrån barnets behov. Planera in rutiner och börja med frågan: Vad ska barnet börja dagen med?  
Fyll med aktiviteter allt från sommarlovsmorgon på TV och det som händer därefter. Kom ihåg att inte bara fylla på schemat med bara rutiner och tråkigheter, utan med det roliga som händer också!

2. Prata med barnet/ungdomen om vad den vill göra

Att inte gå till skolan lämnar ofta mycket tid till övers, vilket kan bli svårt för barn med ADHD och/eller autism. Prata med barnet om vad den kan göra för att roa sig själv. Vad har barnet för idéer om aktiviteter den kan ta till om det inte är någonting planerat. Gör en lista, gärna med bilder, som barnet kan välja bland.

3. Passa på och njut

Som förälder till barn med NPF är ens egna återhämtning ofta någonting som prioriteras ned, men som är minst lika viktig för föräldern som för barnet. Vad behöver du för att fylla på med energi? Passa på att lätta kraven för dig själv och att använda sommaren till att göra roliga saker tillsammans med barnen!

Med ungdomar blir det ibland mer komplicerat, då de har ett annat behov av självbestämmande. När det kommer till dem är punkt två “Prata med barnet/ungdomen om vad den vill göra” än viktigare. Hjälp barnet att själv föregå sina behov. Nyfikenhet för ungdomens perspektiv är en viktig nyckel. Ställ gärna frågorna:

  • Vad vill ungdomen själv ha ut av sommaren?
  • Hur tänker den sig att den kommer att se ut?
  • Vad tror den kommer bli bra och vad kommer bli knepigt?

Tips på läsning och platser ni kan vända er för extra stöd  

Lotta Borg Skoglund & Martina Nelsons bok ”Svart bälte i föräldraskap”, kapitel ”Fritid” och ”Skärmtid” passar bra inför sommaren för de flesta föräldrar – neurotypiker eller ej.

RFSL har bland annat information till ensamstående föräldrar
https://www.rfsl.se/verksamhet/foralder/att-bli-och-vara-foralder/ensamstaende-foralder/

Stiftelsen Mammahjärtat som arbetar med att hjälpa familjer med färre resurser https://www.stiftelsenmammahjartat.se/.  

Föreningen Attention erbjuder råd, stöd och utbildningar för personer med NPF och anhörig till någon med NPF
http://www.attention.se

Föreningen Autism- och Aspergerförbundet som har lokalföreningar som organiserar olika former av aktiviteter för personer med diagnos och för deras anhöriga
http://www.autism.se